Köp rätt belysning till dina fordon

När du är ute i trafiken med din cykel eller ett annat fordon behöver du ha rätt belysning så att du både ser och syns väl för andra. I Sverige blir nätterna långa och mörka under vinterhalvåret och då behöver du rätt belysning för att undvika olyckor. Det finns även ett antal regler och lagar på området, som säger att du behöver ha gult eller vitt ljus fram och rött ljus baktill på fordonet.

Hos Worksystem hittar du varningsljus, varningsljusrampar och blixtljus som finns i flera varianter. Med ett praktiskt varningsljus i bilen kan du enkelt synas, till exempel om du behöver utföra arbete vid vägen och måste uppmärksamma andra trafikanter på det. Här finns tillbehör, fordonsskyltar, takskyltar och mycket mer.

Säker cykelbelysning

När cyklister kolliderar med bilar kan svåra skador inträffa. Därför är det bra om bilar har varningsljus när de står stilla, samtidigt som även cyklar bör vara utrustade med reflexer och cykellysen. Även för den som valt att cykla i stan behövs det bra belysning i mörker och skymning, då bilisterna annars kan få svårt att se när du kommer på vägen. Att ha välfungerande belysning underlättar också i samarbetet med fotgängare och andra cyklister.

Lisa Sannervik är presstalesperson hos Polisen i Uppsala. Hon menar att många cyklister inte har lysen i trafiken, och syns därför dåligt i mörker. Uppsalapolisen delade en film på sina sociala medier där de visade hur dåligt cyklister syns i mörkret när de saknar reflexer och lyse. Det är viktigt att ha en lykta framtill, som har gult eller vitt fast ljus. Lyktan behöver kunna ses på 300 meters håll. Baktill behöver du ha en lykta som lyser rött, och som även den kan ses på 300 meter. Framtill på cykeln sätts en vit reflex, och en röd reflex baktill, samt orangegula eller vita reflexer på sidan av cykeln. Det finns ingen bra statisk som visar hur väl svenskarna följer regler och lagar kring reflexer och lysen. Men det räcker med att gå ut under kvällen och se hur många cyklister som saknar lysen enligt Lisa Sannervik.

Varningsljus vid halka

Under vinterhalvåret kan väglaget bli halt och risken ökar för bilolyckor. För att motverka den ökande olycksrisken kan bärgningsbilar med varningsljus användas, och ställas upp för att ge varning åt trafikanter. När vägarna blir våta och vädret går över i minusgrader blir väglaget besvärligt. Samtidigt ökar också risken om trafikanterna väljer att inte köra med tillräckligt låg hastighet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock