Cykelevenemang i Europa

 

Här i Sverige har vi många cykelentusiaster, och det gäller även ute i övriga Europa. För den som är intresserad av att ge sig ut på äventyr med sin cykel utanför Sveriges gränser finns en hel del både större och mindre cykelevenemang att prova på. Kom ihåg att förbereda i god tid och planera handlingar, resväg, boende och så vidare. Här kommer tips på några av Europas cykelevenemang.

Mont_VentouxDet finns tre riktigt stora cykellopp i Europa; Tour de France, Vuelta a España och Giro d’Italia. Tour de France körs varje år i Frankrike och har så gjorts ända sedan 1903. Endast under de två världskrigen blev det avbrott i evenemanget. Loppet genomförs under tre veckor och de cirka 20 etapperna är ungefär 200 kilometer långa. Tävlingen anses som den tredje största i världen efter sommar-OS och fotbolls-VM, och är mycket prestigefylld. Vuelta a España är ett spanskt cykelevenemang som första gången genomfördes 1911. I det etapplopp som genomförs arrangeras även en lagtävling samt en kombinationstävling. Giro d’Italia är ett professionellt cykellopp som riktar sig till män. Den genomförs under maj månad och pågår i tre veckor liksom Tour de France. Första gången den italienska tävlingen genomfördes var 1909.

Om man tycker om Italien så finns det ett annat mycket berömt lopp där. Det är Milano-Sanremo vårklassiker som arrangeras i slutet av mars. Tävlingen är den traditionella starten på säsongens internationella cykeltävlingar och kan genomföras tack vare italienska Rivierans härligt, milda klimat. Granfondo Milano-Sanremo amatörlopp är ytterligare ett exempel på ett bra cykelevenemang i Italien. Med sina 296 kilometer är det världens längsta amatörcykellopp. Starten sker i Milanos hamn, går genom slätter och andra natursköna upplevelser som hav och alper innan man kommer fram till målet i Corso Garibaldi.

Utöver dessa lopp finns det förstås många andra spännande utmaningar att ta sig an ute i Europa, av både mindre och större slag. Kanske kan det även vara trevligt att kombinera med en cykelsemester ute bland våra europeiska grannländer. Att få fara fram på cykeln är en härlig frihetskänsla, oavsett om det handlar om en nöjestur i natursköna omgivningar, ett cykellopp eller någon annan typ av evenemang.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock