Race Across America

Race Across America, eller RAAM, har kallats världens hårdaste cykellopp. Huruvida det är sant eller inte kan diskuteras, då det finns ett fåtal jämförbara lopp i världen, men det går inte att komma ifrån att Race Across America är en av de tuffaste utmaningarna man kan anta som cyklist.raam_competitor_2011_night_riding

Race Across America är precis vad det låter som, nämligen ett cykellopp som går tvärs över den amerikanska kontinenten, från västkusten till östkusten. Exakt vilken väg loppet tar kan variera något från år till år, men loppets sträcka ligger aldrig under 4 800 kilometer. Det som har gett loppet dess hårda rykte är att det körs i ett sträck. Det finns med andra ord inga etapper och inga vilodagar inlagda, utan deltagarna tävlar mot klockan hela vägen från start till mål. Det är inte tillåtet att köra i grupp under loppet, att ligga på rulle eller att ligga bakom ett fordon för att minska vindmotståndet. Varje deltagare måste ha en följebil under loppets gång. Följebilens uppgift är att göra allt sådant som cyklisten inte ska behöva tänka på för att fokusera på cyklingen, till exempel navigering och transport av mat, reservdelar och verktyg.

Ryktet om Race Across America kan sannolikt också ha spätts på av det faktum att tre deltagare har dött under loppets historia. Två av dessa dödsfall skedde som en följd av kollisioner med motorfordon, medan det tredje hade medicinska bakgrunder.

Om man gärna vill uppleva känslan att delta i Race Across America, men inte tror att man klarar hela sträckan på egen hand, behöver man inte tappa hoppet; det finns nämligen flera olika klasser att tävla i, bland annat en som tävlas i lag, där man åker loppet i stafettform. Den klass som väcker mest uppmärksamhet vid loppet är dock Solo, där en enda cyklist kör loppet ensam hela vägen.

Efter en hård strapats som Race Across America behöver man sannolikt några dagar för att återhämta sig, då man bara stannar hemma och vilar och kanske reflekterar över sin upplevelse medan man betraktar omvärlden genom ett fönster. Både kroppen och sinnet kan nämligen behöva hämta krafter en liknande utmaning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock