Tour de france

Historia

Tour de France är ett cykelevenemang som startades år 1903. Det startades för att göra reklam för tidningen L’Auto. Tävlingen har genomförts årligen sedan starten och går av stapeln i juli. Det finns däremot två undantag när tävlingen inte genomfördes och det var under första och andra världskriget. När touren blev mer populär blev den också längre och spreds utomlands. Det innebar att människor från alla världens hörn kunde komma till Frankrike och vara med i tävlingen. Den sänds också på tv i många länder.

Det första loppet kördes i fem steg från den 31 maj till den 5 juli. Tävlingen startade i Paris och slutade i Paris med stopp längs vägen. De städer som touren pausades på var Lyon, Marseilles, Bordeaux och Nantes. Redan efter det första loppet hade tidningen L’Auto lyckats med sitt mål. Tävlingen hade blivit större än vad Henri Desgrange trodde. Den hade blivit så pass stor att Desgrange meddelade att år 1904 skulle bli det sista året som tävlingen kördes. Anledningen var att det hade förekommit fusk och bråk i tävlingen. Desgrange var skaparen av den tidningen. Målet med tävlingen var att L´Auto skulle bli större än någon annan tidning i Frankrike och så blev det. Den konkurrerande tidningen Le Vélo gick i konkurs år 1904. Tävlingen har däremot fortsatt och körs än idag.

Tävla?

Tour de france är ett event där du tävlar i lag. Kanske tar det svenska teamet hjälp av Capcito för att ta mindre lån. Med lånet kan de ha råd med eventuell utrustning som behövs. De tävlande kan också ta mindre lån om de inte har råd med utrustningen. Det är ett lag från varje land som valts ut att vara med. Varje lag har också en ledarcyklist som oftast är lite starkare än de andra i laget. För att vara med i laget måste du bli uttagen. Att bli uttagen är inte jättesvårt och det kan alla bli om de verkligen tränar. Det finns några cyklister som har blivit kända genom cyklingen och som har deltagit i tävlingen många gånger. En av dessa är Lance Armstrong. Han har vunnit touren många gånger. För några år sedan kom det fram att han hade varit dopad under tävlingar sedan 1995, vilket resulterade i att han togs ifrån alla sina priser och vinster.

Tillbehör

Vad behöver du då för att genomföra tävlingen? Du behöver en cykel först och främst. En cykel som kommer klara av allt det som Tour de France kräver. Tour de France består nämligen utav olika miljöer och olika variationer. Därför måste du ha en cykel som klarar den utmaningen som det innebär att delta i touren. En hjälm är alltid bra att ha på sig när man cyklar och det gäller inte minst i tävlingscykling. När väldigt många cyklister cyklar i klungor, kan det leda till ett antal krascher. Då är det bäst att skydda huvudet, annars kan det leda till att du skadar huvudet. Det kan i värsta fall ge dig så pass svåra skallskador att du blir förlamad.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock