Ska du träna inför ett cykelevenemang?

Inför alla stora idrottsprestationer är det träning som ligger bakom huruvida det ska gå bra eller inte. Beroende på din situation och ambition kommer du att kunna lägga olika mycket tid och energi på din träning. Är du småbarnsförälder kanske du inte kan lägga lika mycket tid som om barnen precis har flyttat ut eller du inte ens har några barn. Det är väldigt få av oss som har ynnesten att ha träning och tävling som ett jobb och det är inte till er som den här artikeln riktar sig. Jag tänkte istället ta ett fast tag om några tips för dig som vill genomföra ett så bra cykelevenemang som möjligt.

Basträning är viktigt

Basträning kallas det som är den vanliga icke-fokuserade träningen som du gör under stora delar av året. Det är den träning där du inte har något mål i sikte eller det är så långt bort att det nästan inte känns rimligt att tänka på. Denna träning är fantastiskt viktig dock och särskilt för att du inte ska gå sönder när du börjar träna hårdare. Gällande cykel så gäller det att cykla långt och ofta under en stor del av året. Du behöver inte cykla så snabbt som du vill kunna prestera på träning men du ska i alla fall göra dina kilometrar. Det kommer att bygga upp en stark grundstyrka som gör att du kan höja träningsnivån när det närmar sig.

När loppet börjar närma sig så ska du gå in i en mer och mer effektiv fas. Du ska börja köra fler intervaller och höja tempot på dina rundor. Du kan även lägga in några extrarundor och det är nu du ska bli riktigt trött. Fram till ungefär en vecka innan loppet kör du många pass där du får mjölksyra och sedan lättar du på träningen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock