Utrustning för cyklister

Cykelsport är sport som av förklarliga skäl kräver relativt mycket utrustning jämfört med många andra sporter – till att börja med måste man ha en cykel, vilket är den dyraste delen av utrustningen. Beroende på hur seriöst man tar sin cykling – om man bara cyklar till och från jobbet eller om man tränar för att vara med i ett lopp – kan utrustningen därefter vara mer eller mindre omfattande.

Något som är grundläggande, och som alla cyklister bör ha, är dock en hjälm. I Sverige är det valfritt för alla över 15 år att bära hjälm när man cyklar enligt lagen, men om man vill sätta säkerheten i första rummet finns det inget val – då ska man ha hjälm.bicycling-1160860_960_720

Något som däremot är högst valfritt är ett par cykelskor. Om man endast cyklar för att ta sig till jobbet eller skolan är det knappast nödvändigt. Om man däremot tränar genom att cykla, eller satsar på att vara med i ett lopp, är det en investering väl värd pengarna. Cykelskor fungerar genom att man (med fästen som sitter under skon) knäpper fast dem i pedalerna (det finns särskilda pedaler för detta syfte). Detta medför en rad fördelar, som ökad effektivitet. Den ökade effektiviteten beror på att man med hjälp av skorna inte bara kan nyttja sin kraft när man trampar ner, utan också när man drar upp. Cykelskor har också en betydligt hårdare och styvare sula än vanliga träningsskor, vilket gör att komforten ökar under en längre cykeltur; foten kommer inte att bli trött på samma sätt som den blir när man cyklar länge i en sko med mjuk sula.

Något annat som är bra att inkludera i sin utrustning om man tränar mer seriöst med sin cykel är en vattenflaska och en hållare till vattenflaskan som kan fästas på cykeln. Cykellopp är ofta flera mil långa, och om man är ute en hel dag för att träna eller tävla gör man av med mycket vätska som man måste kunna fylla på längs med vägen. Du kan beställa vattenflaskor med ett personligt tryck på Medtryck.com, så att du enkelt hittar din egen vattenflaska om du skulle blanda ihop den med andra cyklisters flaskor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock