Delta i ett cykelevenemang

Cykelsporten är på uppsving i Sverige och allt fler upptäcker hur roligt det är att cykla fram och tillbaka till jobbet. Efter ett par års pendlande på en gammal cykel är det många som väljer att gå över till en modern sportcykel, till exempel en racercykel eller mountainbike. För att få lite extra motivation till den vardagliga cyklingen kan det vara roligt att ha ett cykellopp eller annat cykelevenemang att se fram emot.

Cykellopp i Sverige

De flesta cykellopp i Sverige hålls under sommaren. Det finns både längre cykellopp såsom Vätternrundan och kortare lopp såsom Roslagshösten. De största cykelloppen är:

  • Vätternrundan, ett lopp på trettio mil som riktar sig till cyklister på alla nivåer.
  • Roslagsvåren, ett lopp på antingen 7 eller 13 mil i Roslagen i maj månad.
  • Roslagshösten, ett lopp på antingen 7 eller 13 mil i Roslagen i september månad.
  • Cykelvasan, ett 9,4 mil långt mountainbikelopp som följer samma rutt som Vasaloppet och hålls i augusti.

Hur förbereder man sig?

För att delta i ett cykellopp behöver du tid att förbereda dig, helst helt ett år. Att fortsätta med den dagliga cykelträningen är bra för att hålla uppe grundkonditionen. Det är viktigt att inte göra uppehåll under vintern utan att fortsätta att cykla trots snö och slask. Det är lättare än du tror, så länge din cykel har rätt utrustning. På vintern får du ställa in racercykeln i förrådet och byta till en mountainbike som har grövre däck och bättre grepp på isigt underlag. Det går också att byta till vinterdäck på vanliga racercyklar om de har tillräckligt med utrymme för ett lite större däck. Så kallade cykelcrossar är ett mellanting mellan racer och mountainbike och har gott om plats för vinterdäck. På vintern är dubbdäck ett måste för att inte halka på isiga och frostiga underlag.

Underlätta den vardagliga träningen

Tycker du att det är krångligt att göra ärenden i stan eftersom du är rädd att cykeln ska bli stulen? Då kan det vara bra att veta att det finns särskilda förvaringsboxar, exempelvis Cykelboxen, där du kan låsa in din cykel under tiden du gör ditt ärende. På så vis kan du träna varje dag, året om. Förutom att träna är det ofta nödvändigt att cykla med en cykelklubb i de flesta av loppen så att du lär dig regler, vett och etikett på cykeln. Ett cykellopp kan bli farligt om du inte känner till de viktigaste sakerna som du måste tänka på för att inte krocka, ramla eller cykla för nära andra cyklister. Att börja träna med en cykelklubb är enkelt och vanligen delar man upp sig i början av ett pass beroende på vilken hastighet man kan och vill cykla i.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock