Giro d’Italia

Giro d’Italia är tillsammans med Tour de France och Vuelta a España ett av de tre största etappploppen i cykel i världen. Därmed är det också ett av de största årliga idrottsevenemangen i världen sett till bland annat antal åskådare som följer loppet. Live eller via sändningar. Tävlingen tar omkring tre veckor att genomföra och har avgjorts sedan 1909, enda gångerna Girot ställts in har varit under första och andra världskriget. Flera svenskar har presterat bra i tävlingen under årens lopp. 1971 vann Gösta ”Fåglum” Pettersson den så kallade totalen. Alltså sammanräkningen efter alla genomförda etapper. Det bedöms som en av de riktigt stora prestationerna i svensk idrottshistoria efter som cykel är en världssport. Giro d’Italia är berömt för sina enorma stigningar eftersom tävling delvis avgörs i bergskedjan Alperna. Även om detta är ett italienskt lopp händer det att vissa etapper avgörs eller startar i ett annat land. Intresset för Giro d’Italia är stort i många länder.

Ett stort kraftprov

Att delta i de största etapploppen på cykel innebär risker. Det sliter hårt på kroppen att anstränga sig maximalt under så många dagar som det är fråga om och man måste vara extremt väl förberedd för att kunna fullfölja tävlingen. Efter loppen händer det att cyklisterna får dropp för att återhämta vätskebalansen och tyvärr har det förekommit en hel del doping i det här sammanhanget. Giro d’Italia-segraren Michele Scarponi omkom i trafikolycka i samband med träning men det har också förekommit dödsfall under loppen. Ofta är det fall i höga hastigheter eller allt för närgången publik som orsakar olyckor. Ett etapplopp som detta sätter andra förmågor på prov än vanliga cykellopp. För att kunna prestera på topp behöver man ha en mental seghet och förmåga att ladda om både fysiskt och mentalt. Man behöver kunna känna sin kropp och vara intelligent nog för att hushålla med krafterna på ett sådant sätt att man får maximal utdelning för sin insats. Att det är fråga om en lagtävling påverkar också tävlingsformen och gör den extra utmanande.

Flera tävlingar i en

Det är givetvis mycket fokus på de cyklister som gör upp om totalsegern. Det är sällan mer än 5-6 cyklister som inför ett lopp finns med i diskussionen om tänkbara vinnare. Det krävs inte bara individuell skicklighet och återhämtningsförmåga utan att man är ett av de toppnamnen i ett av de bästa stallen och har andra åkare som hjälper en. Det innebär att många noga följer med i den lagtävling som är en del av Giro d’Italia. Där räknas resultatet från många av stallens åkare samman. Spurtspecialister som brukar tävla om segern i lättåkta etapper gör upp om att att vinna en särskild spurtpristävling och samma sak gäller för de cyklister som är experter på branta stigningar. Tempolopp är en annan tävlingsform som innebär att cyklisterna startar individuellt istället för i masstart. Många är fans är smått fanatiska när det gäller denna tävling. Åk till italienska Alperna och satsa på att hyra komradio och se om du kan följa ditt favoritstall via deras egen frekvens under loppet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock