Cykelsport i OS

Cykelsport har funnits med på OS-programmet i samtliga spel i olika upplagor ända sedan de första moderna spelen i Aten. Då tävlades det i landsvägscykling och fem olika bantävlingar. Sedan dess har olika grenar tillkommit och försvunnit under åren. För närvarande är det landsväg, bana, mountainbike och BMX som står på programmet. Bancykling är den gren där det delas ut flest medaljer, med disciplinerna sprint, lagsprint, keirin, lagförföljelse och omnium. I landsvägscykling tävlar man i linjelopp och tempo. I Mountainbike och BMX är det en respektive tävling för damer och herrar. BMX är en väldigt ny OS-sport som gjorde debut vid spelen i Peking 2008.

Det skulle för övrigt dröja innan damcykling tog sig in på OS-programmet. Först i Montreal 1984 tilläts damerna bli en del av OS-cykelfamiljen, då det handlade om landsvägscykling. Sedan dess har det dock jämnat ut sig vad det gäller jämställdheten. När BMX-tävlingarna introducerats vid Atlanta-OS 1996 var det med tävlingar för både män och kvinnor. Och i London 2012 arrangerades det för första gången lika många tävlingar för män och kvinnor. Damerna kan dock ibland köra kortare sträckor i vissa grenar.

När OS hölls i Stockholm och Sverige 1912 hölls bara ett cykellopp, som kördes runt Mälaren. Det kördes tempolopp i landsvägscykling, ett lopp som räknades som både lag- och individuell tävling. Därför delades det ut två uppsättningar medaljer. Sverige tog guld i lagtävlingen, genom Erik Friborg, Ragnar Malm, Axel Persson och Algot Lönn. Det är den hittills enda Olympiaden där ingen bancykeltävling arrangerats. Sverige har genom OS-historien samlat på sig 17 medaljer i Cykel, fördelat på 4 guld, 5 silver och 8 brons. Med det ligger man på 15:e plats i den totala medaljligan för cykelsport. Senast i Rio tog Emma Johansson silver i landsvägsloppet och Jenny Rissveds tog ett fantastiskt och överraskande guld i Mountainbike. Ett annat klassiskt guld tog Bernt Johansson i Montreal 1976, då i landsvägslopp. Frankrike är den bästa nationen i OS-historien med 41 guld, följt av Italiens 33 och Storbritanniens 32.

Något annat vi i Sverige är duktiga på, förutom cykling, så är det måleriarbete. Inför alla tävlingar målas det om och det gjorde det även inför OS 1912 av förstklassiga målare Stockholm.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock