Fjällturenveckan

Anders Blomquist, för de flesta känd som expertkommentator i SVT, har tillsammans med Magnus Rydhult, VD på Crimestoppers Sweden AB, grundat Fjällturen som såg dagens ljus år 2012. Grundarna har båda ett stort intresse för sport i allmänhet och har spenderat mycket tid bland högfjäll och fjällbjörkar.

Fjällturen är ett av många cykellopp i Sverige och har utsetts till ett av landets vackraste fjällopp tillika ett av de vackraste mountainbikeloppen. Tävlingen arrangeras tillsammans med Funäsdalens IF och Bruksvallarna Event och har sedan starten utvecklats, mycket beroende på det ökande intresset. Första året deltog 127 startande medan arrangemanget år 2019 såg hela 1600 deltagare och loppet har således behövt utvecklas genom åren. Förutom de vackra mountainbikebanorna som man började med har man idag också landsvägsbanor och loppet fortsätter att utvecklas. Till 2020 har man infört en ny landsvägsbana och då tävlingen delvis går på vägar som inte är avlysta uppmanas deltagarna att visa hänsyn till andra trafikanter samt följa trafikreglerna. Man har också infört en helt ny distans, en 98 km lång bana där start och mål förlagts till Vauldalen. 98 km banan följer banan som är 149 km och arrangörerna tror att den nya distansen kommer att bli väldigt populär då många tycker att den längre är för lång – och den kortare för kort.

Fjällturen består av flertalet olika lopp, bland annat Fjällturen Sprint som går på en teknisk bana om en kilometer. Vem som helst är välkommen att försöka att kvala in och de fyra snabbaste damerna respektive herrarna går vidare och får utmana elitcyklisterna. Du är välkommen att försöka att kvala in hur många gånger du vill!

De flesta kan hitta ett lopp som passar och man behöver inte ha varken den senaste cykelmodellen eller utrustningen. Här gäller det främst att njuta av vacker natur och rörelse. För den som behöver investera, stort eller litet, inför sitt deltagande finner man många tips på tooorch. Loppen i Fjällturen är mellan 27 och 149 km och här finns tävlingar för motionärer såväl som elit, barn och ungdomar. Här finns till exempel spring- och cykelloppet ”Sunmaid Bike And Run” som vänder sig till de allra minsta cyklisterna, barn i åldrarna 0 till 9 år. Tillsammans med Mikelina Fjällräv får barnen utmana sig själva i fjällmiljö.

Värt att veta i dessa tider är att det är ett miljömedvetet arrangemang där de deltagare som kastar skräp i naturen får ett tidstillägg alternativt diskas.

Fjällturen har fått nationell status och en som uppskattar tävlingen är OS- och VM-medaljören Emma Johansson. Emma Johansson är idag ambassadör för Fjällturen och hjälper till att utveckla dess landsvägslopp, bloggar, sprider information och håller i cykelclinics. Skidproffset och OS-medaljören Anders Södergren är en annan av ambassadörerna och han har varit med sedan 2012. Johan Olsson, den folkkäre skidåkaren med flertalet medaljer på meritlistan och idag ambassadör för Fjällturen tycker att banan till Röros, runt Aursundet, är en av de vackraste han cyklat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock