Cykla för din hälsa

Att rörelse och träning är bra för vår hälsa vet nog alla, och det finns mängder av sporter att välja mellan för de som är intresserade. Cykling är dock en av de träningsformer som har allra flest fördelar, och som också är väldigt populär hos oss svenskar.

Först och främst så är cykling något som kan engagera alla – från hela familjen till kompisgänget. Det passar alla åldrar även om nivån kan skilja sig åt, och är du en person som är van att röra på dig så kan cyklingen hålla i sig långt upp i åldrarna. Om du är ensamstående, alternativt får resten av familjen att också älska cykling, så finns det sätt att ta allt ett steg längre – sälj din bil och låt cykeln ta över bilens roll. Då krävs det att du bor på ett sätt så att handling och annat fungerar, men ni skulle automatiskt få in betydligt mer träning och härliga utomhusvistelser.

Cykling aktiverar hela kroppen, något som också visar hur positiv den här typen av träning är. Hjärtat får jobba, hjärnan blir klarare och hela kroppen får sig en genomgång. Du tränar muskelgrupper samtidigt som du får upp flåset ordentligt. Cykeln är dessutom relativt smidig att ta med sig. Det finns också vikbara cyklar, vilket gör det enkelt att förflytta sig med den även om man för stunden inte använder den.

Det finns många studier om cyklingens effekt på hälsan, och speciellt i dagens samhälle när många har stillasittande jobb så är det ett fantastiskt sätt att få in mer rörelse i sin vardag. Fler jobb blir idag helt eller delvis digitaliserade, vilket bara spär på den negativa trenden med stillasittande, något som är mer skadligt i det långa loppet än många tror. Även om du behåller din bil och har ett rörligt jobb, så är det i dessa coronatider ett bra val att ta cykeln till jobbet om möjligt. Du undviker fulla bussar och tåg och klarar ofta pendlingen snabbare än om du tagit bilen.

Så fortsätt cykla, engagera dina närmaste om du kan och njut av en god hälsa!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock