Att cykla Vätternrundan

Vätternrundan är Sveriges största cykellopp och allt fler söker sig till detta lopp. En sav de stora anledningarna till det är att det är en del av den svenska klassikern, som även inkluderar Lidingöloppet, Vasaloppet och Vansbrosimmet. Här kommer en del som kan vara bra att veta även om du tänkt att rulla runt de dryga trettio milen.

Banan

Banan var tidigare ganska exakt trettio mil. Nu har man dock på grund av säkerhetsskäl tvingats utöka banan till att bli 315 km. 15 km kan förstås verka långt, men efter att ha cyklat 300 km redan är det förstås inte en jättestor ökning. Även om det tidigare banrekordet såklart kommer att bli svårt om inte omöjligt att slå. Utmed banan finns i alla fall 9 stycken depåer, av vilka det på en serveras varm mat.

Att träna inför Vätternrundan

Att träna inför trettio mil på cykling kan verka krångligt. Hur ska man göra egentligen? Ska man springa och köra styrka för att öka sina chanser? Med rätt svar på dessa frågor kan träningen gå lika smidigt som ett bemanningsföretag i göteborg och den simpla sanningen är följande: cykla så mycket du bara kan. För de allra, allra flesta gäller helt enkelt regeln att ju fler mil du har i benen, desto snabbare och mer komfortabelt kommer du att kunna ta dig igenom loppet.

Cykling är dock en sport som kräver att man sätter av tid. Man kan se på det som en ganska lågintensiv sport. Det är svårt att hålla en hög puls länge när man cyklar, om man jämför med löpning till exempel. Detta på grund av att man snabbt drabbas av mjölksyra i låren. Därför krävs det att man lägger ned många timmar. Om du ser en timmes löpning som ett riktigt långt pass, är en timme på cykel ett kort pass.

För att motivera sig till att sätta av denna tid kan det vara bra att ha någon att cykla med. Även om landsvägscykling är fruktansvärt roligt kan det bli lite segt i längden att mata mil efter mil själv. Att hitta en vän som också tränar inför Vätternrundan eller gå med i en cykelklubb kan därför vara att rekommendera.

Varför du ska cykla Vätternrundan

Det finns många bra anledningar till att cykla Vätternrundan och en av dem är det ett väldigt bra sätt att komma igång med och få motivation till att träna. Att ha ett långsiktigt mål att sikta mot kommer att göra varje pass så mycket roligare. Om du dessutom väljer att göra det tillsammans med någon eller går med i en cykelklubb kan träningen inför detta lopp bli ett väldigt positiv socialt projekt i ditt liv. Få saker är så roliga och knyter så starka band som att tillsammans med någon annan kämpa mot ett gemensamt mål.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock