Tour of California

Tour of California är tillsammans med Tour of Utah ett av de viktigaste cykelloppen i USA. Så som namnet antyder sker loppet i Kalifornien, även om den exakta sträckan skiljer sig åt från år till år. Loppet går dock genom större delen av staten, och en vanlig variant är att loppet börjar i Nevada City, går genom redwoodskogarna, vindistriktet och längs Stillahavskusten, och sedan slutar i en stad i södra Kalifornien, till exempel Escondido. Sammanlagt är loppet mellan 650 och 700 miles långt, det vill säga mellan 1 000 och 1 100 kilometer långt, och det körs i åtta dagsetapper.1280px-sherwin_range_benton_crossing

Ursprungligen hölls loppet i februari, men detta förändrades år 2010, då man istället arrangerade det i maj – samtidigt som Giro d’Italia. Anledningen bakom flytten var att arrangörerna av Tour of California ville göra det till ett förberedande lopp inför Tour de France. Man resonerade så att de som ville placera sig i topp i Tour de France ändå inte skulle åka i Giro d’Italia. Man förväntade sig ändå att antalet amerikaner som deltog i Giro d’Italia, och antalet italienare som deltog i Tour of California, skulle minska. Sedan 2010 har Tour of California även fortsättningsvis hållits i maj.

Liksom de flesta stora cykeltävlingar har Tour of Californa en ledartröja, som bärs av den som leder efter varje etapp och av den som sedermera vinner hela loppet. Ursprungligen var denna tröja guldfärgad, vilket var en referens till statens historia och guldruschen i Kalifornien, men år 2009 ändrade man färgen till gul. Det finns också andra tröjor som delas ut under loppet, närmare bestämt en blå tröja. Denna tröja delas ut till den modigaste cyklaren i slutet av varje etapp.

Om du planerar att delta i Tour of California, och behöver fortsätta träna även under den kalla, svenska vintern för att förbereda dig, kan det vara en bra investering att bygga ett hemmagym, där du kan installera en träningscykel. Du hittar allt byggmaterial du behöver på Buildor.se. Tack vare att loppet har flyttats fram från februari till maj har du sedan tid på dig att vänja dig vid en riktig cykel utomhus igen, innan det är dags för tävling.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock